Naskočte ve vašem podniku na vlnu 4. průmyslové revoluce již dnes

24.11.2015

Peter Bílik, EMANS Solution Designer, ANASOFT

INDUSTRY 4.0 NENÍ TAK VZDÁLENÉ a futuristické, JAK BY SE MOHLO JEVIT

Naskočte ve vašem podniku na vlnu 4. průmyslové revoluce již dnesKdyž jsem před 15 lety řídil na dovolenou neznámými kraji, navigovala mě manželka s rozevřenou mapou na kolenou. Znamenalo to, že jsem někdy nevěděl, zda máme zahnout do nejbližší uličky, nebo jsme měli odbočit už na předešlé křižovatce. Jelikož jedinou dynamickou informací byl pro nás dopravní servis z rádia, o zácpě na dálnici jsme se dozvěděli obvykle až tehdy, když jsme se v ní ocitli a o policejních hlídkách jsme také neměli ani potuchy.

Připouštím, že to mělo kouzlo. Ale víc se mi líbí, jak se na cestách orientujeme dnes. Na mobilu běží bezplatná navigační aplikace Waze, která přesně ví, jak rychle jdeme, kam směřujeme a kudy máme jít. Mapy jsou neustále aktualizovány, takže se nemůže stát, že tam kde ještě loni byl obousměrný provoz, nás Waze dnes pošle do jednosměrky. Ať už sama, nebo na základě vstupu od jiných připojených vodičů, ví aplikace vyhodnotit, že se na naší trase něco stalo. Na základě toho nejenže upraví předpokládaný čas našeho příjezdu, ale také navrhne objížďku problémového úseku.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ V PRŮMYSLU

Waze využívá princip social networkingu, protože jde de facto o sociální síť řidičů. Ti do systému mohou ručně zadávat informace užitečné pro jiné účastníky silničního provozu, například o zácpách,
policejních kontrolách, probíhajících rozkopávkách, o cenách benzinu. Zadávání je jednoduché a jasné, proto nezpůsobuje komplikace řidičům projíždějícím problémovým úsekem. Především však aplikace z každého zařízení, na kterém běží, automaticky v reálném čase sbírá data, která i vyhodnocuje. Všechna tato data následně analyzuje, aby mohla všem uživatelům poskytnout užitečné informace a navrhnout optimální trasy.

Principy sociálních sítí, na jakých je postaven Waze, pronikají i do průmyslové výroby. Jedním z nejvíce frekventovaných pojmů se stalo v ostatních měsících "Industry 4.0". Termín, se kterým před několika lety přišla německá vláda, označuje způsob využívání informačních a komunikačních technologií, který v průmyslových podnicích slibuje změny srovnatelné s těmi, které v minulosti přinesly průmyslové revoluce.

Pro rekapitulaci, parní stroj a elektrifikace vyústily do formování továren a přesunu pracovní síly ze zemědělství do výroby, ale také k historicky prvnímu výraznějšímu nárůstu životní úrovně obyvatelstva. V druhé polovině minulého století pak přišla třetí průmyslová revoluce, kdy se začala výroba automatizovat a robotizovat.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ V PRŮMYSLU

ZÁKLADY nové éry

Všechny tyto milníky zvýšily produktivitu, ale v ostatních dekádách výrobní průmysl ve srovnání s pokroky v některých jiných odvětvích zaostával. Novou vlnu růstu efektivnosti a produktivity má přinést digitalizace, která bývá spojována právě s termínem Industry 4.0. Digitalizace, která nebude spočívat v doplňování dalších řídících jednotek, ale v jejich vzájemném propojení tak, aby vše ve fabrice dokázalo spolu komunikovat a poskytovat inteligentní podporu pracovníkům.

Základním stavebním prvkem tohoto konceptu je internet věcí (Internet of Things). Ne ve smyslu inteligentní ledničky, která automaticky objedná zásoby jídla či pití. Fabrika v éře Industry 4.0 má tři klíčové komponenty:

  • Za prvé - je vybavena čidly, které neustále automaticky sbírají data ze strojů, zařízení, výrobních pásů, skladů, materiálů a jiných komponentů.
  • Za druhé - je protkána komunikační infrastrukturou, přes kterou dokáží stroje komunikovat mezi sebou, s lidmi, i s různými IT systémy.
  • A zatřetí - využívá software, který dokáže všechna data nejen shromažďovat, ale následně i vyhodnocovat, analyzovat a vyvozovat z nich závěry. Jinými slovy, vnášet do shluku dat inteligenci a pořádek.

CO NÁM TO PŘINESE

V praxi to může znamenat, že pokud jeden stroj potřebuje operativně provést neplánovaně údržbu a vedlejší stroj má naplánovanou údržbu následující den, systém tyto požadavky nejenže zaznamená, ale automaticky vyhodnotí, že údržbáře stačí zavolat jednou a ne dvakrát. Nebo systém automaticky zjistí, že po jistém úkonu, například po dotažení šroubů, se zvyšuje riziko uvolnění hadičky z druhé strany výrobku a upozorní na potřebu zvýšené opatrnosti, nebo dodatečné kontroly. Výsledkem by měly být rychlejší, flexibilnější a efektivnější procesy, nižší chybovost a kvalitnější výrobky vyprodukované s nižšími náklady.

Taková vize může znít futuristicky. Ale ve skutečnosti již dnes existují fabriky, které fungují na principech Industry 4.0. není divu, že podnik využívá pokročilé integrace inteligentních a vzájemně propojených strojů s lidskou obsluhou.

VLAK už odchází...

Vlak už odchádzaMenší a středně velké podniky mohou přesto považovat Industry 4.0 za vzdálenou fikci, které je ve světle každodenních provozních problémů zbytečné, nebo předčasné věnovat pozornost. Totéž si možná mysleli někteří podnikatelé, když před více než 100 lety Henry Ford zaváděl první pohyblivou montážní linku. Tato inovace však zkrátila výrobu jednoho automobilu zhruba osminásobně - z více než 12 člověkohodin na půldruhého hodinu, nemluvě o dalších přínosech, jako byla eliminace úrazů na pracovišti.

Není divu, že výsledkem byl na dlouhou dobu celosvětový úspěch Fordu, který se stal synonymem motorismu a rozšíření automobilů mezi střední vrstvu.

Jistěže, technologie v průmyslu jsou dnes někde úplně jinde než byly před sto lety. Ale základní princip pohyblivé montážní linky zůstal nezměněn. Obdobně to bude s Industry 4.0. Základní principy a infrastruktura, které fabrika položí dnes, přetrvají celé roky. Důležité je neusnout dobu a začít čím dříve, byť pouze s malými kroky.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Chcete vědět víc?