Čtvrtá průmyslová revoluce již začala

15.11.2015

Peter Bílik, EMANS Solution Designer, ANASOFT

JAKÉ KROKY MOHOU FABRIKY UDĚLAT JIŽ DNES, ABY SE TOUTO CESTOU vydali?

Čtvrtá průmyslová revoluce již začalaStrategická linie INDUSTRY 4.0 určuje budoucí směřování a vývoj průmyslu. Předstihuje současnost a představuje trendy v novém myšlení. Může to znít futuristicky, přesto již dnes existují firmy, které fungují na principech Industry 4.0. Menší a středně velké výrobní podniky ji mohou přesto považovat za vzdálenou fikci, důsledky třetí průmyslové revoluce před více než 100 letmi trvají dodnes.

Zde jsou tři kroky, kterými můžete vytvořit podmínky naplnění vize SMART FACTORY, která je součástí iniciativy Industry 4.0.

1. DATA COLLECTION

Prvním základním krokem je začít sbírat data. Nemusí to znamenat instalaci množství komplikovaných senzorů nebo kamer, zpočátku postačí i jednoduché odepisování výroby, čili elektronické zaznamenávání provedených úkonů pracovníky. Později samozřejmě mohou přibýt další cestičky, kterýma budou proudit data ze všech strojů, zařízení, výrobků, skladů a jiných součástí závodu. I v případě navigací do automobilů bylo prvním krokem zavedení technologie GPS, která dala informaci o aktuální poloze vozidla...

2. MOM SYSTEM

Druhý krok je nasazení softwaru pro řízení výrobních operací (MOM - Manufacturing Operations Management), který je jedním ze základních stavebních prvků inteligentního digitálního podniku. Software propojený s výrobou poskytuje nejen elegantní způsob odpisování výroby (je tedy možné jej využít již v prvním kroku), ale umožňuje zároveň koordinovat jednotlivé operace ve výrobě, ať už je to samotná produkce, nebo logistika, údržba, průběžná kontrola kvality. Všechny tyto operace sdílejí stejné výrobní zdroje - pracovníky, materiál, hotové výrobky, všechny stroje a zařízení. Jednoznačná identifikace výrobních zdrojů je proto základním předpokladem pro úspěšné řízení výrobních operací.

MOM systém vytváří základní kostru "sociální sítě" podniku, kde všechny součásti výroby mají svůj profil s časovou osou, na kterou se zaznamenává jejich historie. Podobně jako na vašem profilu na Facebooku.

MOM zároveň umožňuje, aby o každém pohybu zboží nebo o provedeném úkonu existoval elektronický záznam. Všechny tyto informace následně sbírá a zpřístupňuje v reálném čase, takže i výrobní manažer přesně ví, v jakém stavu se výroba nachází a co se na níž lince děje.

3. SERVICES

Třetím nezbytným krokem k Industry 4.0 je vybudování služeb, které shromážděným datům dávají smysl a hodnotu. Je to obdoba služeb, které nám na Facebooku připomínají, že někdo z přátel má svátek, nebo v navigaci na základě všech dostupných vstupních údajů vypočítají, kolik bude trvat cesta do žádaného cíle. Ve výrobě může na základě takto získaných informací dělat management strategická rozhodnutí, například upravit výrobní portfolio, když z dat vysvitne, že skutečné náklady na některé výrobky jsou jiné, než se předpokládalo.

Dobrá zpráva pro výrobní podniky je, že cesta k Industry 4.0 nemusí znamenat okamžitou mega investici do kompletní výměny či modernizace celé fabriky. Směrem k inteligentnímu podniku se lze vydat postupně a bez masivních investic. Důležité je začít s digitalizací a nastavit základní principy, byť v malém rozsahu, a následně rozšiřovat funkcionalitu a přidávat do "sociální sítě" fabriky další objekty a služby. Naplnění vize podniku, ve kterém se stroje a systémy ve velké míře autonomně diagnostikují, konfigurují a optimalizují s cílem dosáhnout vyšší produktivitu, je reálné pro každého, kdo se touto cestou vydá.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Chcete vědět víc?