Jak si kontrolovat svoje účty za vodu a teplo

30.05.2015

Kontrola svých účtů za teplo cez poschodech.czTéma vyúčtování bytu začíná rezonovat ve všech domácnostech. Pokud hledáte pomoc, co takhle začít tímto článkem? A vůbec, věděli jste, že celkový přehled o svém bytě a domě najdete na jednom portálu? Přečtěte si článek uveřejněný na portálu www.rodinka.sk, který se věnuje komplexní péči o rodinu a bydlení.

"I vy jste tolik platili za teplou vodu? A to spotřebované množství tepla? Vždyť to je jako bychom vytápěli čtyři poschodí domu. Neuvěřitelné..."

Rozhořčuje se soused a podezřívá svou manželku, že určitě otevírá okna a radiátory nezavírá. A teplo uniká ven, a on to potom musí platit a dostává ho do stavu šílenství. Někdy má chuť nainstalovat doma kamery, aby bylo jasné, kdo je za ty vysoké účty zodpovědný...

Přiznám se, že souseda, teda spíše sousedky, mi přišlo líto. Pozvala jsem ho na kávu, že mu vysvětlím, jak si může svoje "úniky peněz" sledovat. 

Žádné kamery. Žádný stopovací pes... Existuje na to jednoduchý web, kde je vše k nalezení: www.poschodech.cz. Že by ho nazvali podle hitu Riša Mullera?

Prohlížím si tam nejen vlastní spotřeby tepla, vody a jiných nákladů, které platím našemu Bytovému družstvu (tedy správci), ale vidím i porovnání vůči průměrné spotřebě celého domu. A to bývá celkem napínavé. Vždyť kdo z nás není soutěživý:) 

Jak se dostanu k údajům o svém bytě

Abych se přihlásila na www.poschodech.cz do mého bytu, tedy mého "účtu", potřebovala jsem registrační kód. Ten nám přišel ve vyúčtování, nebo na nějakém předpisu plateb.

Soused své vyúčtování nemohl najít, takže jsme požádali naše družstvo, aby mu ho poslali ještě jednou. Někde Vám ho dají i telefonicky, náš správce trval na doporučené poště. Vždyť - hrozně osobní údaje a velmi tajné věci, taková teplá voda:)

Co se o mém bytě dozvím

Po přihlášení si můžete prohlédnout svá vyúčtování, i jejich historii za roky dozadu. Nebo se podívat na aktuální měsíc. Moje platby, předpisy, spotřeby. 

Grafy miluji. Tak například, podívejte na tu vodu. V červenci a září u nás byli na  "pobytu" tchánovci. A v prosinci jsme měli všichni chřipku a byli jsme celý měsíc všichni doma. No, už je to jasné.

Graf měsíčních odečtů poschodech.cz

A co se dozvím o sousedech? 

V domě mojí mámy mají denní hlášení spotřeby. Zabezpečují to nějaká elektronická zařízení prostřednictvím internetu. 

Denně! To už si skutečně může ověřit, co udělalo hodinové větrání po spálené kachně v sobotu večer s náklady na vytápění. 

Sledujte. Toto je její spotřeba za teplo oproti ostatnímu domu. Je vidět, že pochází z Oravy, že?   

Denní odečty tepla poschodech.cz

Už na to nepotřebujete sešit

Můj muž vždy běhal se sešitem a zapisoval si pravidelně čísla z vodoměrů. Od té doby, co má www.poschodoch.cz už to nedělá, je tam všechno.

Například provedené odečty na všech měřičích. V každém řádku je vidět odečtený stav, datum odečtu, příležitost, při které byl proveden, resp. případné problémy při odečítání.

Porovnávat se dají vystavené předpisy, vyúčtování a naše platby.  

Pokud se nepotkáte na chodbě, ...

Skvělá věc je diskusní fórum našeho domu. Minulý měsíc jsme tam řešili znovu ten problém vchodových dveří. Nejdříve jsem si myslela, že se to stává jen mně, ale když o tom psali už tři další, je jasné, že to není náhoda. Ten mechanizmus na samozavírání vchodové brány bylo potřeba nechat opravit.  Prostřednictvím fóra jsme to dali na vědomí i správci a ...

A včera byly dveře už v pořádku... Celý článek si můžete prohlédnout na portálu www.rodinka.sk  

Fotografie: portál www.rodinka.sk a www.poschodech.cz

 

Mohlo by vás taky zajímat: 

Aplikace od ANASOFTu pro odečet meřičů se osvědčila

Jak mít přehled o výdajích na bydlení

Nový DOMUS se inspiroval Office 2016