Digitálny podpis mení obchodné modely

26.03.2015

Tomáš Klimeš, Product Sales Manager ANASOFT

S digitálnym podpisom získate a obslúžite zákazníkov inak

S digitálnym podpisom obslúžite zákazníka aj vo veternom tuneliViaceré banky po celom svete otvárajú alebo plánujú v najbližšom čase otvoriť nové obchodné miesta, v ktorých budú personál tvoriť nielen bankoví pracovníci, ale aj barmani. Cieľom bánk je dostať ľudí naspäť do pobočiek, kam niektoré skupiny klientov prestávajú chodiť a zároveň ich primäť, aby tam strávili viac času.

Niektoré banky sa snažia urobiť z pobočiek miesto podobné kaviarni, kde si zákazník posedí a vypije kapučíno, ale kde môže aj komfortne pracovať, keďže bude mať k dispozícii tlačiareň, skener, kopírku a bezplatné wi-fi. Niekde si môže dokonca zarezervovať aj konferenčnú miestnosť. Iné banky zachádzajú v experimentovaní ešte ďalej a skúšajú skombinovať pobočky s konceptom jogového štúdia, alebo v nich organizovať eventy ako je výstava psov.

Aby bankové domy naozaj mohli zmeniť koncept pobočiek a nie k nim iba pridať atrakcie či služby navyše, potrebujú zabudnúť na tradičné desktopy, ktorými dnes obsluhujú klientov. Lebo v modernej bankovej pobočke zákazník nemusí čakať pokým príde na rad, ale usadí sa na gauč, kam môže pracovník prísť za ním. Buď s notebookom, alebo dokonca s tabletom, ktorý je pre tento scenár praktickejší.

Technologicky dnes nie je problém zabezpečiť, aby sa pracovník obchodného miesta, či už banky, alebo napríklad telekomunikačného operátora, pohyboval s tabletom medzi zákazníkmi, vypočul si ich požiadavky, odprezentoval  ponuku a následne priamo na tablete s klientom aj uzatvoril zmluvu. Umožňujú to tablety schopné zaznamenať podpis dotykovým perom na obrazovku v kombinácii so špeciálnym softvérom, ktorý podpisový vzor s biometrickými prvkami spojí s dokumentom, napríklad so zmluvou.

Zákazníkovi to pripomína spôsob podpisovania, na ktorý bol vždy zvyknutý. Všetko má pred sebou, údaje si môže prekontrolovať. Rozdiel je iba v tom, že vlastnoručne nepodpisuje papier, ale elektronický dokument priamo na obrazovke tabletu.

Nad novými možnosťami ako obsluhovať klientov na obchodných miestach, nerozmýšľajú iba banky. Napríklad poskytovateľ osobných pôžičiek a splátkového predaja Cetelem už umožňuje niektorým obchodníkom uzatvárať zmluvy so spotrebiteľmi priamo na tablete. Zákazník tak dostáva lepšie a modernejšie služby a celý proces uzatvárania zmluvy – od vyplnenia, cez podpísanie, až po odoslanie na ďalšie spracovanie – sa zefektívňuje. Pre obchodníkov to znamená skrátenie doby preplatenia tovaru zo 4 až 5 dní na 1 deň.

Digitálny podpis vás neobmedzuje priestorom ani internetomTablet s možnosťou digitálneho podpisovania, prirodzene, nelimituje priestor na obslúženie zákazníkov iba „na území“ pobočky či predajne. Podobným spôsobom sa dá vyjsť aj za jej hranice – napríklad na námestia, alebo na korzá nákupných centier. Telekomunikačný operátor týmto spôsobom vie poľahky spojiť marketingový prieskum s možnosťou okamžitého podpisu zmluvy.

Banka môže týmto spôsobom vybaviť aj svojich privátnych bankárov – vyškolených špecialistov v oblasti bankových a investičných produktov, ktorí obsluhujú bonitných zákazníkov v teréne. Tablety majú bankári vždy poruke, aby mohli dať klientovi podpísať zmluvu či finančnú transakciu, nech sú kdekoľvek, čiže aj keď tablet práve nie je pripojený do internetu. Použité riešenie sa totiž nepripája sa na externý server, ako to robia iné systémy pre digitálne podpisovanie, takže zákazník biometrický server ani nepotrebuje.

Myšlienka digitálneho podpisovania znie lákavo nielen preto, že prináša nové možnosti ako získať či obslúžiť zákazníka, ale aj pre úsporu nákladov na tlač, distribúciu či archiváciu dokumentov. Niekedy môže byť ešte väčší prínos v znížení chybovosti. Napríklad, ak distribútor energie získava zákazníkov priamym predajom v domácnostiach a po podpísaní sa na zmluve čokoľvek prepisuje, alebo škrtá – napríklad chybne vyplnená adresa – stáva sa de jure neplatnou. Pri digitálnom spracovaní sa dá chybovosť eliminovať, lebo softvér dokáže správnosť údajov zadávaných pri vypĺňaní formulárov okamžite overovať.

V neposlednom rade, digitálny podpis v mobilných zariadeniach môže otvárať dvere k úplne novým obchodným modelom – záleží len na predstavivosti firmy, aké využitie tejto technológií nájde. Istý mobilný operátor v zahraničí napríklad zvažuje, že urobí z každého zákazníka potenciálneho predajcu svojich služieb. Príde za vami váš známy, odfotí si potrebné doklady, podpíšete na tablete zmluvu a v priebehu niekoľkých minút máte aktivovanú SIM kartu.