Čo dokážete s digitálnym podpisom

13.03.2015

Tomáš Klimeš, Product Sales Manager ANASOFT

Bezpapierové spracovanie zmlúv vrátane podpisu priamo na tablet nielenže šetrí náklady, ale otvára dvere k modernejším a efektívnejším modelom predaja a obsluhy zákazníka. Privátni bankári, vyškolení špecialisti v oblasti bankových a investičných produktov, nosia od minulého roka na všetky stretnutia s klientmi tablety. Nie hocijaké, ale špecializované modely od Samsungu, ktoré dokážu zaznamenať podpis dotykovým perom na obrazovku.

Displej namiesto papiera

Displej namiesto papiera a podpisovať môžete kdekoľvekTablety majú bankári vždy poruke, aby mohli dať klientovi podpísať zmluvu či finančnú transakciu, nech sú kdekoľvek, čiže aj keď tablet práve nie je pripojený do internetu. Zákazníkovi to pripomína spôsob podpisovania, na ktorý bol vždy zvyknutý. Všetko má pred sebou, údaje si môže prekontrolovať. Rozdiel je iba v tom, že vlastnoručne nepodpisuje papier, ale elektronický dokument priamo na obrazovke.

Po podpise sa zmluva či príkaz na transakciu uzamknú, zabezpečia proti zmene a ak je dostupná konektivita, odídu ihneď na spracovanie aj na emailovú adresu klienta. Ak tablet do internetu pripojený nie je, odošle sa dokument pri najbližšej príležitosti.

Privátni bankári môžu týmto spôsobom pracovať vďaka riešeniu Signatus, ktoré spája dokument s podpisom a ďalšími metadátami (napríklad meno podpisujúceho a predajcu, časová známka, IP adresa, GPS súradnice, snímka dokladu totožnosti a podobne) priamo na zariadení. Nepripája sa na externý server, ako to robia iné systémy pre digitálne podpisovanie, takže zákazník biometrický server ani nepotrebuje. 

Úspora nákladov

Na tabletoch so Signatusom podpisujú zmluvy s dodávateľmi napríklad aj kuriérske spoločnosti Slovak Parcel Service a IN TIME,či firma Linde Material Handling, ktorá zabezpečuje servis vysokozdvižných vozíkov. Niektorým obchodníkom takto umožnil uzatvárať zmluvy so spotrebiteľmi aj poskytovateľ osobných pôžičiek a splátkového predaja Cetelem Slovensko.

Všetky tieto firmy priviedli k využívaniu bezpapierového spracovania dokumentov vrátane digitálneho podpisu s biometrickými charakteristikami podobné dôvody. Jeden z nich je úspora nákladov, či už na tlač, distribúciu, archiváciu dokumentov, alebo neželaných výdavkov, ktoré vznikajú pre chybovosť.


Napríklad, ak distribútor energie získava zákazníkov priamym predajom v domácnostiach a po podpísaní sa na zmluve čokoľvek prepisuje, alebo škrtá – napríklad chybne vyplnená adresa – stáva sa de jure neplatnou. Pri digitálnom spracovaní sa dá chybovosť eliminovať, lebo softvér dokáže správnosť údajov zadávaných pri vypĺňaní formulárov okamžite overovať.

Lepšie zákaznícke služby

Ešte dôležitejší prínos odbúrania papiera a zdigitalizovania podpisu, ako je úspora nákladov, spočíva pre firmy v možnosti poskytnúť týmto spôsobom lepšie, modernejšie služby zákazníkom a zefektívniť celý proces uzatvárania zmluvy – od vyplnenia, cez podpísanie, až po odoslanie na ďalšie spracovanie.

S digitálnym podpisom sa vyhnete strate a poškodeniu dokumentov

Napríklad pre obchodníkov, ktorí umožňujú spotrebiteľom nákup tovaru na splátky cez Cetelem, znamená digitálne spracovanie zmluvy skrátenie doby preplatenia tovaru zo 4 až 5 dní na 1 deň. Podomovým obchodníkom s energiami, alebo poisťovacím maklérom, riešenie prináša istotu, že údaje v uzatvorenej zmluve sú preverené, zmluva je platná a už pri odchode od klienta bezpečne odoslaná na ďalšie spracovanie.

Bankám a telekomunikačným operátorom otvára možnosť digitálneho spracovania a podpisovania dokumentov na tablete dvere k úplne novým možnostiam, ako obsluhovať klientov na pobočkách. V zámorí, kde ľudia prestávajú do bánk fyzicky chodiť, sa priestory pobočiek menia tak, že pripomínajú kaviarne. Klient v takom prípade nečaká pokým príde na rad, ale usadí sa na gauč, kam môže pracovník prísť za ním. Samozrejme, s tabletom.

Nevyužitý potenciál

Elektronická zmluva v tablete, cez ktorý sa dá rovno digitálne podpísať, prirodzene, nelimituje priestor na obslúženie zákazníkov iba „na území“ pobočky. Podobným spôsobom sa dá vyjsť aj za jej hranice – napríklad na námestia, alebo na korzá nákupných centier. Telekomunikačný operátor týmto spôsobom vie poľahky spojiť marketingový prieskum s možnosťou okamžitého podpisu zmluvy.

Možnosti využitia digitálneho podpisu sú veľké – limitujúcim faktorom je hlavne vaša predstavivosť. Istý mobilný operátor v zahraničí napríklad zvažuje, že urobí z každého zákazníka potenciálneho predajcu svojich služieb. Príde za vami váš známy, odfotí si potrebné doklady, podpíšete na tablete zmluvu a v priebehu niekoľkých minút máte aktivovanú SIM kartu.

 3 dôvody pre digitálne podpisovanie so Signatusom

  1. Keďže spájanie dokumentu s podpisom prebieha priamo v tablete, netreba mať pri podpisovaní internetové pripojenie a nepotrebujete biometrický server, ktorý vás vyjde v priebehu 5 rokov X eur.
  2. Bohatá funkcionalita, ako je napríklad spracovanie príloh (doklad totožnosti, faktúra) a overovanie vypĺňaných údajov (správny formát a tvar údajov, overovanie adries bydliska a podobne).
  • Nezávislosť od infraštruktúry – okrem tabletov schopných zaznamenávať digitálny podpis netreba kupovať žiadne hardvérové či softvérové vybavenie, ani si robiť starosti s kompatibilitou.