Digitální podpis mění obchodní modely

26.03.2015

Tomáš Klimeš, Product Sales Manager ANASOFT

S digitálním podpisem získáte a obsloužíte zákazníky jinak

S digitálním podpisem obsloužíte zákazníka i ve veterním tuneluVíceré banky po celém světě otevírají nebo plánují v nejbližší době otevřít nové obchodní místa, ve kterých budou pesonál tvořit nejen bankovní pracovníci, ale i barmani. Cílem bank je dostat lidi zpět do poboček, kam některé skupiny klientů přestávají chosit a zárověň je přimět, aby tam strávili více času.

Některé banky se snaži udělat z poboček místo podobné kavárně, kde si zákazník posedí a vypije kapučíno, ale kde může i komfortně pracovat, jelikož bude mít k dispozici tiskárnu, scaner, kopírku a bezplantnou wi-fi. Někdy si může dokonce zarezervovat i konferenční místnost. Jiné banky zachází v experimentování ještě dál a zkouší zkombinovat pobočky s konceptom jógového studia anebo v nich organizovat eventy jako je výstava psů.

Aby bankovní domy opravdu mohli změnit koncept poboček a ne k nim pouze přidat atrakce si služby navíc, potřebují zapomenout na tradiční desktopy, kterými dnes obsluhují klienty. Protože v moderní bankové pobočce zákazník nemusí čekat kým příjde na řadu, ale posadí se na gauč, kam může pracovník přijít za ním. Buď s notebookem nebo dokonce s tabletem, který je pro tento scénář praktičtejší.

Technologicky dnes není problém zabezpečit, aby se pracovník obchodního místa, zda už banky anebo například telekomunikačního operátora, pohyboval s tabletem mezi zákazníky, vyslechl si jejich požadavky, odprezentoval nabídku a následně přímo na tabletě s klientem uzavřel smlouvu. Umožňují to tablety schopné zaznamenat podpis dotykovým perem na obrazovku v kombinaci se speciálním softwarem, který podpisový vzor s biometrickými prvky spojí s dokumentem, například se smlouvou.

Zákazníkovi to připomíná způsob podepisování, na který byl vždy zvyklý. Všechno má před sebou, údaje si může překontrolovat. Rozdíl je pouze v tom, že vlastnoručně nepodepisuje papír, ale elektronický dokument přímo na obrazovce tabletu.

Nad novými možnostmi jak obsluhovat klienty na obchodních místech, nepřemýšlý pouze banky. Například poskytovatel osobních půjček a splátkového prodeje Cetelem už umožňuje některým obchodníkům uzavírat smlouvy se spotřebiteli přímo na tabletě. Zákazník tak dostává lepší a modernější služby a celý proces uzavírání smlouvy – od vyplnění, přes podepsání, až po odeslání na další zpracování – se zefektivňuje. Pro obchodníky to znamená zkrácení doby přeplacení tovaru ze 4 až 5 dní na 1 den.

Digitální podpis vás neobmezuje prostorem ani internetemTablet s možností digitálního podepisování, přirozeně, neliminuje prostor na obsloužení zákazníka pouze „na území“ pobočky či prodejny. Podobným způsobem se dá vyjít i za její hranice – například náměstí, nebo korza nákupních center. Telekomunikační operátor tímto způsobem umí lehce spojit marketingový výzkum s možností okamžitého podpisu smlouvy.

Banka může tímto způsobem vybavit i své privátní bankéře – vyškolené specialisty v oblasti bankových a investičních produktů, kteří obsluhují bonité zákazníky v terénu. Tablety mají bankéři vždy poruce, aby mohli dát klientovi podepsat smlouvu či finanční transakci ať jsou kdekoliv, takže i když tablet není právě připojen na internet. Použité řešení se totiž nepřipájí na externí server, jak to dělají jiné systémy pro digitální podepisování, takže zákazník biometrický server ani nepotřebuje.

Myšlenka digitálního podpisování zní lákavě nejen proto, že přináší nové možnosti jak získat či obsloužit zákazníka, ale i pro úsporu nákladů na tisk, distribuci či archivaci dokumentů. Někdy může být ještě větší přínos ve snížení chybovosti. Například, když ditributor energie získává zákazníky přímým prodejem v domácnostích a po podepsání se na smlouvě cokoliv přepisuje nebo škrtá – například chybně vyplněná adresa – stává se de jure neplatnou. Při digitálním zpracování se dá chybovost eliminovat, protože software dokáže správnost údajů zadávaných při vyplňování formulářů okamžitě ověřovat.

V neposlední řadě, digitální podpis v mobilních zařízeních může otevírat dveře k úplně novým obchodním modelům – záleží jen na představivosti firmy, jaké využití této technologie najde. Jistý mobilní operátor v zahraničí například zvažuje, že udělá z každého zákazníka potencionálního prodejce svých služeb. Přijde za vámi váš známý, vyfotí si potřebné doklady, podepíšete na tabletu smlouvu a v průběhu několika minut máte aktivovanou SIM kartu.