Co dokážete s digitálním podpisem

13.03.2015

Tomáš Klimeš, Product Sales Manager ANASOFT

Bezbapírové zpracování smluv včetně podpisu přímo na tabletě jenomže šetří náklady, ale otvírá dveřek modernějším a efektivnějším modelům prodeje a obsluhy zákazníka. Privátní bankéři, vyškolení specialisté v oblasti bankových a investičních produktů, nosí od minulého roku na všechny setkání s klienty tablety. Ne ledajaké, ale specializované modely od Samsungu, které dokáží zaznamenat podpis dotykovým perem na obrazovku.

Displej místo papíru

Displej místo papíruTablety mají bankéři vždy po ruce, aby mohlu dát klientovy podepsat smlouvu nebo finanční transakci, ať jsou kdekoliv, teda i když tablet není připojen na internet. Zákazníkovi to připomína způsob podepisování, na který byl zvyklý. Všechno má před sebou, údaje si může překontrolovat. Rozdíl je pouze v tom, že vlastnoručně nepodepisuje papír, ale elektronický dokument přímo na obrazovce.

Po podpisuje se smlouva nebo příkaz na transakci uzamknou, zabezpečíproti změně  a je-li dostupná konektivita, odejdou ihned na zpracování i na emailovou adresu klienta. Když tablet na internet připojen není, odešle se dokument při nejbližší příležitosti.

Privátní bankéři můžou tímto způsobem pracovat díky řešení Signatus, které spojuje dokument s podpisem a dalšími metadaty (například jméno podepisujícího a prodejce, časová známka, IP adresa, GPS souřadnice, snímek dokladu totožnosti a podobně) přímo na zařízení. Nepřipájí se na externí server, jak to dělají jiné systémy pro digitální podepisování, takže zákazník biometrický server ani nepotřebuje

Úspora nákladů

Na tabletech se Signatusem podepisují smlouvy s dodavateli napřiklad i kurýrské společnosti Slovak Parcel Service a IN TIME, nebo firma Linde Material Handling, která zabezpečuje servis vysokozdvižných vozíků. Některým obchodníkům takhle umožnil uzavírat smlouvy se spotřebiteli i poskytovatel osobních půjček a splátkového prodeje Cetelem Slovensko.

Všechny tyto firmy přivedli k využívání bezpapírového zparcování dokumentů včetně digitálního podpisu s biometrickými charakteristikami podobné důvody. Jeden z nich je úspora nákladů, ať už na tisk, distribuci, archivaci dokumentů, nebo nežádaných výdajů, které vznikají pro chybovost.

S digitálním podpisem se vyhnete strate a poškození dokumentuNapříklad, jestli distributor energie získává zákazníky přímým prodejem v domácnostích a po podepsání se na smlouvě cokoliv přepisuje, nebo škrtá – například chybně vyplněná adresa – stává se de jure neplatnou. Při digitálním zpracování se dá chybovost eliminovat, protože software dokáže správnost údajů zadávaných při vyplňování formulářů okamžitě ověřovat.

Lepší zákaznické služby

Elektronická smlouva na tabletě, přes kterýse dá zrovna digitálně podepsat, přirozeně, nelimituje prostor na obsloužení zákazníků pouze „ na území “ pobočky. Podobným způsobem se dá vyjít i za její hranice – například na náměstí, nebo na korza nákupních center. Telekomunikační operátor tímhle způsobem umí lehce spojit marketingový průzkum s možností okamžitého podpisu smlouvy.

Možnosti využití dogotálního podpisu jsou velké – limitijícím faktorem je hlavně Vaše představivost. Jistý mobilní operátor v zahraničí například zvažuje, že udělá z každého zákazníka potencionálního prodejce svých služeb. Přijde za Vámi známý, vyfotí si potřebné doklady, podepíšete na tabletu smlouvu a v průběho několika minut máte aktivovanou SIM kartu.

3 důvody pro digitální podepisování se Signatusem

  • Každé spojení dokumentu s podpisem probíha přímo v tabletě, není potřeba mít internetové připojení a nepotřebujete biometrický server, který Vás vyjde v průběhu pěti let X eur.
  • Bohatá funkcionalita, jako je například zpracování příloh (doklad totožnosti, faktura) a ověřování vyplňovaných údajů (správný formát a tvar údajů, ověřování adres bydliště a podobně).
  • Nazávislost od infrastruktury – kromě tabletů schopných zaznamenávat digitální podpis netřeba kupavat žádné hardwarové nebo softwarové vybavení, ani si dělat starosti s kompatibilitou.