Industry 4.0 hlavnou témou Svetového ekonomického fóra v Davose

25.01.2016

Viac ako 2500 účastníkov z celého sveta - vrátane svetovej elity sa zišlo v dňoch 20.- 23.januára 2016 na 46. výročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra v Davose. Témou číslo jedna na tomto kongrese bola automatizácia výroby a nástup novej priemyselnej revolúcie.

Vysoká úroveň automatizácie - EMANSVysoká úroveň automatizácie je v súčasnosti celosvetový trend. Výrobné podniky by mali na vlnu štvrtej priemyselnej revolúcie naskočiť čo najskôr, nakoľko mnohým z nich automatizácia zruší konkurenčnú výhodu výroby s lacnou pracovnou silou.

Virtuálne podniky, samozrejme, nevzniknú zo dňa na deň, a preto je dosť času pripraviť sa na postupnú zmenu. Už dnes vo fabrikách zastávajú niektoré miesta roboty a napriek tomu je vo výrobe nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily.

Zavedenie nových technológií prinesie nové pracovné príležitosti mladým generáciám, ktoré sú tak povediac „odchované“ na informačných technológiách.

Aj u našich zákazníkov, sme zachytili signály o potrebe využívania výhod digitálneho podniku. Táto téma je veľmi živá. Už len preto, že podniky hľadajú ďalšie možnosti zvyšovania ich efektivity, kvality, či bezpečnosti. A od istej hranice je technologicky takmer nemožné obsiahnuť zhromažďovanie a spracovanie informácií len prostredníctvom papiera, či rôznych vlastných riešení v MS Excel.

Data Collection - EMANSPráve preto sa naši zákazníci rozhodli pre zavedenie softvérového riešenia EMANS (plnohodnotné

MES - Manufacturing Execution System / MOM - Manufacturing operations management riešenie).

EMANS z našej dielne už od roku 2008 pomáha podnikom zvyšovať efektivitu a kvalitu prepojením a riadením širokej škály procesov a zariadení.

Jeho 4. generácia v súčasnosti umožňuje vzájomnú spoluprácu strojov, vyrábaných produktov, informačných systémov (SAP alebo iných ERP)
a ostatných súčastí výrobného podniku, čo je nevyhnutnou podmienkou na ceste ku SMART FACTORY.

Z vlastných skúseností pri nasadzovaní tohto IT systému vo výrobných podnikoch môžeme potvrdiť, že všetky technológie, ktoré sú nevyhnutné pri implementácii v rámci stratégie Industry 4.0, sú už aktuálne dostupné. Svojim zákazníkom odporúčame začať aj s jednoduchým digitalizovaním sledovania výroby, ktorého hlavným prínosom je presnejšie a rýchlejšie získavanie informácií o výrobe.

MOHLO BY VÁS TIEŽ ZAUJÍMAŤ: