3 spôsoby využitia Kinectu, o ktorých ste ešte nepočuli

20.01.2016

Andrej Pauliny, EMANS developer, ANASOFT

Inovatívny ovládač nachádza uplatnenie mimo gamingu – od umenia až po výrobný priemysel

Tri spôsoby využitia Kinectu, o ktorých ste ešte nepočuliKeď pred vyše piatimi rokmi Microsoft uvádzal na trh Kinect pre hernú konzolu Xbox, mnohé nasvedčovalo tomu, že ide o prelomovú technológiu predurčenú k úspechu.

Zariadenie, ktoré dokáže pomocou pokročilej infrakamery, senzorov a mikrofónov sledovať pohyby tela, rozpoznávať výraz tváre či detaily ako zovretá päsť – a tak ovládať hry pohybom a hlasom – malo byť hlavným diferenciátorom v bitke s konzolami PlayStation a Wii.

Po masívnej marketingovej kampani so sloganom „Vy ste ovládač“ v hodnote stoviek miliónov dolárov sa spočiatku všetko vyvíjalo sľubne. Málokto by dnes povedal, že sa Kinect zapísal aj do Guinessovej knihy rekordov ako najrýchlejšie sa predávajúce spotrebiteľské zariadenie.

Kinect však napriek počiatočnému nadšeniu od začiatku brzdil nedostatok herných titulov, ktoré by s ním fungovali bez problémov a naplno využívali jeho potenciál. Úvodnú vlnu nadšenia netlmila len frustrujúca nepresnosť, ktorú notorickí hráči netolerujú, ale napríklad aj pomerne veľké nároky na priestor. V stiesnenejších izbách sa treba pre fungovanie Kinectu niekedy zbaviť nábytku, alebo ho minimálne popresúvať.

Kontroverzné bolo aj rozhodnutie Microsoftu integrovať Kinect tri roky po uvedení na trh napevno do novej generácie konzoly Xbox One. Nielenže to zvýšilo jej cenu, ale kompromitovalo aj výkon. Microsoft po niekoľkých mesiacoch zmenil názor a začal predávať Xbox One aj bez Kinectu, čím minimálne nateraz zatratil víziu konzoly ako všestranného zábavného systému, ktoré sa stane počítačom obývačky.

Na webe sa dajú nájsť desiatky analýz, ktoré hľadajú odpoveď na otázku prečo Kinect nenaplnil očakávania. Presnejšie povedané, očakávania v hernom svete. Lebo kým na masovom spotrebiteľskom trhu sa zdá byť Kinect odsúdený na rolu tuctového prídavného zariadenia, inovátori z rôznych oblastí biznisu preň vymýšľajú a nachádzajú rozličné uplatnenie – od viac či menej použiteľných nápadov, až po extravagantné úlety.

Zariadenie sa totiž nedá pripojiť iba ku konzole, ale aj k tradičnému PC. Vďaka tomu s ním od začiatku experimentujú umelci, konštruktéri v robotike a aktívne ho využívajú animátori na zaznamenávanie pohybu postavičiek. Z kategórie bizarných môžeme spomenúť nápad využiť Kinect na ovládanie toalety – či už záchodovej dosky alebo splachovania – absolútne hygienicky, bezdotykovým pokynom rukou.

Nápaditosti sa medze nekladú a možností ako využiť Kinect alebo iné zariadenia na snímanie pohybu časom určite pribudnú. Tu sú tri možnosti využitia v biznise, o ktorých ste zrejme ešte nepočuli.

1.       Kinect ako súčASť výrobnej linkY

Kinect vo výrobeIstý subdodávateľ v automobilovom priemysle chcel nasadiť softvér pre riadenie výroby, ktorý mu pomôže znížiť chybovosť a zlepšiť kvalitu. Zamestnanci v nej manipulujú s nalakovanými dielcami, ktoré sa nemôžu poškodiť, preto nesmie byť nič nablízku.

Pracovisko zamestnancov je obklopené molitanom a počítač s monitorom je niekoľko metrov od nich. Ako má pracovník systému povedať, či je diel v poriadku a dať pokyn k pokračovaniu výrobného procesu?

Poslúžil na to práve Kinect, ktorý zaznamená vopred naučený pokyn rukou na diaľku, čiže bez toho aby bolo treba podísť k monitoru a čokoľvek chytať. Nielenže sa tým eliminuje riziko poškodenia výrobkov a zvyšuje produktivita, ale firma tiež vďaka softvéru získava lepší prehľad o výrobe a vie spätne dohľadať takzvaný rodný list, čiže výrobnú históriu každého vyrobeného komponentu.

2.       Kinect vo výklade

Kinect ako pomocník pri výbere oblečeniaPredstavte si, že podídete k výkladu obchodu a na veľkej obrazovke, alebo vo forme hologramu, uvidíme samých seba. Niečo sa vám však nepozdáva – až po niekoľkých sekundách si uvedomíte, že vaše virtuálne ja má oblečené iné šaty, alebo iný oblek ako máte na sebe v skutočnosti. Samozrejme, je to jeden z najnovších modelov, ktoré do predajne dorazili iba tento týždeň. Nie však jediný, upozorní vás hlasový systém okamžite ako si získa vašu pozornosť a priamo na vitríne vám ponúkne rolovacie menu, v ktorom si môžete kliknúť aj na iný model. Samozrejme, že systém vás doň okamžite „oblečie“ a ukáže vám, ako by ste v ňom vyzerali.

Táto možnosť, na rozdiel od predošlého príkladu z výroby, je zatiaľ iba v rovine fikcie. Nebol by to však skvelý spôsob, ako zaujať a upútať pozornosť v dnešnom uponáhľanom svete, v ktorom ignorujeme reklamy a pri výkladoch obchodov sa zastavujeme čoraz menej?

3.       Kinect v akejkoľvek firme

Kto sa niekedy snažil zistiť čo si zamestnanci myslia, vie že odozva – rovnako ako pri každom prieskume – zďaleka nebýva 100-percentná. Čo ak by však ľudí po príchode do práce oslovil na recepcii veľký displej, na ktorom môže byť každý deň iná otázka a oni by jediným gestom vyjadrili svoje áno či nie? V našej firme sme takúto možnosť vyskúšali a odozva bola pozitívna.

Kinect môže nájsť uplatnenie nielen pri interných prieskumoch, ale aj pri školeniach na manuálnu prácu. Zariadenie vie sledovať zamestnanca, napríklad pri montáži, a dokáže mu následne jeho pohyby vizualizovať aj ho upozorniť, čo nerobí ideálne a čo by mohol zlepšiť. Kinect má na rozdiel od ľudí nekonečnú trpezlivosť a viem si predstaviť, že mnohí by sa radšej školili s ním ako s niekým živým.

MOHLO BY VÁS TIEŽ ZAUJÍMAŤ:

Chcete vedieť viac?