Technologie budoucnosti SMART FACTORY a INDUSTRY 4.0

07.11.2016

Vstupte do nové éry - sbírejte data z výroby digitálně

Směrem k inteligentnímu podniku se lze vydat postupně a bez masivních investic. Důležité je začít s digitalizací a nastavit základní principy, byť v malém rozsahu. Takhle by se dala označit hlavní myšlenka šestého ročníku mezinárodní konference VÝROBNÍ MANAGEMENT 2016, která se uskutečnila ve dnech 25. a 26. října 2016 v Hotelu Holiday Inn v Žilině, Slovensko.

Organizátorem byla společnost IPA Slovakia, která patří k vedoucím firmám střední Evropy v oblasti poradenství, vzdělávání a výzkumu pro průmysl. Svou pozornost zaměřuje na oblast zvyšování výkonnosti a podnikové kultury.

Průzkum společnosti ANASOFT 2016I v roce 2016 byla společnost ANASOFT součástí této renomované mezinárodní akce.

Jako hlavní partner na svém stánku během dvou konferenčních dnů představil nejnovější vychytávky ve svém řešení EMANS - Manufacturing Execution System (MES).

Kromě toho, do průzkumu o stavu digitalizace výrobních podniků zapojil i přítomné top výrobní manažery.

Výsledky průzkumu ukázaly, že právě od digitalizace, která je často spojována s termínem Industry 4.0, firmy očekávají novou vlnu růstu efektivnosti a produktivity.

Papírování ve výrobě odzvonilo

Prvním základním krokem na cestě ke SMART FACTORY je začít sbírat data. V průzkumu jsme zjišťovali, jaká je úroveň digitalizace výroby a integrace informačních systémů ve výrobních podnicích. Podle výsledků průzkumu 63% firem využívá ve výrobě software, který dokáže sbírat údaje z výroby. Pouze 33% však má svůj výrobní proces koordinovaný, přičemž důležité výrobní zařízení jsou společně propojeny pomocí výrobního softwaru a získané údaje z výroby jsou ukládány v centrálním elektronickém úložišti. Bohužel až 21% dotázaných uvedlo, že údaje z výroby vykazují do papírových formulářů.

Propojte vzájemně vaše výrobní zařízení

V trendu digitalizace výroby plánuje pokračovat i v příštích letech až 71% podniků. V horizontu tří let plánují zavést na výrobní pracoviště informační systém pro zajištění zobrazení pracovních postupů a chtějí eliminovat papír ve výrobě pomocí automatizovaného sběru dat z výroby. O instalaci autonomních robotů nebo jiných výrobních zařízení (vozíky, skladové systémy apod.) zamýšlí 17% dotázaných firem. Nasazení informačního systému pro operativní plánování a řízení výroby, koordinaci výrobních zařízení, chce ve střednědobém horizontu realizovat 24% výrobních podniků. Uvažují nad vytvořením dalších cestiček, kterými budou proudit data ze všech strojů, zařízení, výrobků, skladů a jiných součástí výrobního podniku.

Tlak na dodavatele

S příchodem Industry 4.0 roste i tlak výrobních firem na své dodavatele. Zesiluje se vliv globálních dodavatelských řetězců, zkracuje se životní cyklus výrobků a roste i složitost výrobků, neboť spotřebitelé požadují individuální vyráběné výrobky a služby.

Až 57% dotázaných firem uvedlo, že uvažují nad zlepšením přesné identifikace a lokalizace jednotlivých výrobků a komponentů. Zpracování údajů z výroby a jejich následné analýze pro předpovídání budoucích trendů se v horizontu tří let chce věnovat třetina respondentů. Chtějí k tomu využít software, který dokáže všechny data nejen shromažďovat, ale následně i vyhodnocovat, analyzovat a vyvozovat z nich závěry a vnášet tak do shluku dat inteligenci a pořádek.

Vyměňte pocity a potřeby za skutečnost

Konference Výrobní management 2016 i letos přinesla mnoho inspirací. Dvoudenní akce opět spojila více než 230 ředitelů, výrobních ředitelů a manažery, kteří se přišli učit a inspirovat od řečníků i mezi sebou navzájem.

Koncepce letošního Výrobního managementu se dotkla technologií budoucnosti, podmínek naplnění vize Industry 4.0, budování SMART FACTORY. Prezentující představili řízení výroby v japonské výrobní společnosti s maximálním důrazem na kvalitu a efektivitu výroby, špičkové koncepty pro zakázkové výroby, rozvoj lean kultury.

Společnost ANASOFT na konferenci představila nejnovější generaci řešení EMANS - Manufacturing Execution System. Účastníci konference si prostřednictvím logické hry mohli na vlastní kůži vyzkoušet "montážní" postup pomocí detailního elektronického návodu jednotlivých "montážních" kroků. Prostřednictvím této hry jsme jim přiblížili fungování řešení EMANS na jednotlivých montážních pracovištích.

 

Výrobní manažment 2016 - ANASOFT  Výrobní manažment 2016 - EMANS  Výrobní manažment 2016 - EMANS

Výrobní manažment 2016 - EMANS  Výrobní manažment 2016 - EMANS  Výrobní manažment 2016 - EMANS

Výrobní manažment 2016 - EMANS  Výrobní manažment 2016 - EMANS  Výrobní manažment 2016 - EMANS

Výrobní manažment 2016 - EMANS  Výrobní manažment 2016 - EMANS  Výrobní manažment 2016 - EMANS

Pokud máte zájem dozvědět se o možných přínosech řešení EMANS pro Váš podnik, neváhejte nás kontaktovat. Využití našeho řešení EMANS pro naplnění hlavní myšlenky INDUSTRY 4.0, či jiných procesů ve výrobních podnicích Vám představíme přímo ve Vašem podniku.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Chcete vědět víc?