Software pro řízení kvality ve výrobě

31.05.2016

Tipy na zvýšení produktivity ve výrobě

Vyrábět včas, správným způsobem a požadované kvalitě - to jsou výzvy, se kterými se na nás obracejí naši zákazníci. Hledali jsme, co v současné době, kdy jsou zdroje téměř identické, liší úspěšné firmy od těch méně úspěšných. Rozdíl je v tom, jak to firmy dělají, jejich výrobní procesy. To je to nejcennější know-how, "rodinné stříbro" každého výrobního podniku.

Tipy na zvýšení produktivity ve výrobě - výrobní linka

Když před více než 100 lety zavedl Ford první pohyblivou montážní linku, přineslo to zkrácení výroby jednoho automobilu zhruba osminásobně - z více než 12 hodin na 1,5 hodiny. Zvýšená produktivita výroby zaznamenala na dlouhou dobu celosvětový úspěch Fordu. Základní princip pohyblivé montážní linky zůstal dodnes prakticky nezměněn. V současnosti umožňuje zvyšovat produktivitu o desítky procent nastupující generace výrobních systémů - pružných, adaptabilních, automatizovaných a inteligentních. Nastal rozmach digitálních technologií, využívání inovací, které postupně budují SMART FACTORY. Pro radikální růst produktivity nad úroveň konkurence, ale v mnoha případech nestačí jen eliminace různých typů plýtvání.

Část první - zaostřeno na kvalitu ve výrobním podniku

Kvalita je jedním ze základních požadavků na výrobu, ať už jde o kvalitu vstupních komponentů, kvalitu samotného montážního postupu nebo kvalitu konečného produktu. Každý vadný výrobek znamená dodatečné náklady na opravu nebo výrobu nového kusu. Pokud je však chyba výrobku identifikována až u zákazníka, negativní dopady jsou mnohem větší a často nejen finanční.

Řízení kvality ve výrobním podniku - EMANS

Pokud si tedy management firmy stanoví požadavek "Vadný výrobek nemůže opustit závod", výrobní a procesní inženýři uvažují o pojmech jako Poka Yoke, či Jidoka. Efektivní způsob zavedení uvedených principů je dnes možný s podporou výrobního informačního softwaru EMANS (řízení procesu výroby a výrobní logistiky) vytvořeného společností ANASOFT.

Vadný výrobek nemůže opustit závod - kontrola kvality již při výrobě

Při podpoře principů Poka Yoke systém EMANS kontroluje, zda byly správně provedeny výrobní operace a bylo zachováno jejich pořadí. Kontrola kvality je tak zavedena již při montážním procesu a zamezuje nechtěnému způsobu realizace. Pokud například nebyl některý montážní úkon realizován korektně, případně nebyl realizován vůbec, následující výrobní úkony jsou zablokovány, například blokováním pracovního nástroje, či dopravníkového pásu. Podobně je to v případě vychystávání materiálu do výroby - pokud není správně vychystanej komponent, vychystávání komponentů z dalších skladových pozic je znemožněno.

Pro zamezení vyrobení chybného produktu je možné v systému EMANS využít vizualizaci pracovních postupů pro operátory, blokování výrobních zařízení při nedodržení stanovených podmínek pro provedení výrobního úkonu, nebo kamerový systém na kontrolu přítomnosti dílů. Další možností je sledování a vyhodnocování příčin vzniku vadných výrobků, které je možné díky zaznamenávání přítomnosti operátora na pracovišti, shromažďování údajů o dosažených výrobních parametrech z výrobních zařízení, a také snímáním nebo zadáváním výsledku testu kvality výrobku. Všechny tyto údaje jsou zároveň zapsány do rodného listu výrobku a vyhodnocovány podle vlastních kritérií požadovanými technologickými pracovníky nebo úsekem kvality.

Automatická distribuce výrobních příkazů

V současnosti se nabízí množství inovativních řešení, které pomáhají zajišťovat požadovanou úroveň kvality provádění výrobního procesu. Senzory mohou sledovat přítomnost nebo polohu konkrétní součástky, pomocí snímání čárových kódů lze zajistit ověření správnosti montovaných dílů. PickToLight systémy navigují a kontrolují při výběru vhodné součástky, což ocení například operátoři, kteří pracují se součástkami v různých barevných variantách, často velmi podobných.

Automatická distribuce výrobních příkazů a navigace operátorů pomocí obrazovek během celého průběhu výroby umožňuje firmě navíc dosažení vyšší flexibility při výrobě na zakázku. Operátor na lince nemusí řešit, jaký typ výrobku montuje. Na obrazovce se mu zobrazují jednotlivé montážní úkony, a tak má okamžitě dostupné všechny potřebné informace, co a jak vyrábět (bez nutnosti vyhledávání technologického postupu v papírových dokumentech).
Taková vizualizace může také urychlit proces zapracování nových zaměstnanců, což v dnešní době vysoké fluktuace pracovních sil jistě ocení nejedna výrobní firma.

Zaostřeno na kvalitu ve výrobním podniku EMANS

Cena za kvalitu pro HBPO

Přínosy z využití principu eliminace vadných výrobků na základě průběžné kontroly prostřednictvím aplikovaných kontrolních mechanismů pocítila i společnost HBPO. Ta díky monitoringu a řízení výrobních procesů prostřednictvím řešení EMANS získala významné ocenění od Porsche. HBPO se v Porsche zařadilo do první desítky nejlepších dodavatelů a EMANS nasadila do svých závodů v Německu, ve Velké Británii, Mexiku, v České republice a na Slovensku.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Chcete vědět víc?