Skutečná bezpapírová výroba realitou

04.11.2016

Jana Gžibová, ANASOFT

SVĚTOVÝ DEN BEZ PAPÍRU - 4. LISTOPAD 2016

Skutečná bezpapírová výroba realitou – EMANSV souladu s principy trvale udržitelného rozvoje se lidé stále více zabývají eliminací papíru.

Nasvědčuje tomu i mnoho iniciativ, které celosvětově nabádají lidi a firmy k tomu, aby omezily spotřebu papíru. I pro nás, v ANASOFTe, je tato myšlenka blízká.

Paperless jsme vnesli našimi SMART řešeními do mnoha odvětví, kde jsme standardní papírové procesy úspěšně nahradili.

Dnes, 4. listopadu 2016, kdy oslavujeme Světový den bez papíru (World Paper Free Day), jsme vybrali pár tipů na bezpapírové procesy ve výrobě s naším Manufacturing Execution Systems EMANS.

1. Sběr a shromažďování údajů z výroby elektronicky

Při dnešní úrovni automatizace je přirozené, že si manažeři s jednotlivými zařízeními ve výrobě vyměňují množství údajů.

Sběr a shromažďování údajů z výroby elektronicky EMANSO tom, že rezervy při plýtvání papírem existují i mimo klasickou kancelář, svědčí stále vysoké procento výrobních podniků, které údaje z výroby vykazují do papírových formulářů.

Řešení EMANS přináší možnost získávat a sledovat údaje z výroby online. Nasazením automatického sledování výrobního procesu se odstraní ruční vyplnění dokumentů a výkazů.

Nejenže se šetří papír, ale toto řešení zároveň přináší online přístup k informacím o využití výrobních zdrojů, spolehlivou dlouholetou archivaci dat s možností pohodlného vyhledávání a rychlého exportu.

2. Dispečink a distribuce výrobních příkazů elektronicky

Při výrobě výrobků s vysokou variabilitou existuje několik variant posloupnosti kroků montážních procesů. Navíc, tyto varianty se často mění. Aby věděli pracovníci rychle a pohodlně reagovat na změny ve výrobním procesu, nabízí EMANS nástroj pro vizualizaci dat a dokumentů potřebných k realizaci výrobních operací přímo na monitoru při každém montážním pracovišti.

Dispečink a distribuce výrobních příkazů - EMANSMontážní obrazovka operátorovi zobrazuje aktuální montážní krok a další informace (např. číslo objednávky). Jednotlivé části obrazovky je možné měnit pomocí parametrů. To znamená, že v každém kroku montážního procesu je možné nastavit například text s instrukcemi, obrázek a animaci, nebo změnit zobrazované parametry na pravé straně obrazovky. Umožní to nástroj na tvorbu modelů výrobních procesů (Business Process Modeler - BPM).

Aktivováním takového modelu je možné rychle a snadno konfigurovat a řídit výrobní proces. Přehledné grafické znázornění procesu dává možnost provedení změn v reálném čase bez nutnosti zastavení výroby. Zajistíte si tak elektronicky nejen procesní řízení samotné realizace výroby, ale i operativní a detailní plánování výroby.

3. Rychlé a přesné vyhodnocování klíčových ukazatelů

Mít pravdivou a přesnou informaci je pouze prvním krokem při zavádění udržitelné výroby. EMANS rychle a přesně vyhodnocuje podklady pro klíčové ukazatele výroby.

Rychlé a přesné vyhodnocování klíčových ukazatelů - EMANSVýrobní proces sleduje automaticky a v přehledné elektronické podobě poskytuje informaci o využití kapacity výrobních zařízení.

EMANS poskytuje dashboard na zobrazení počtu správně vyrobených kusů a zmetků a pomáhá automaticky analyzovat důvod snížené výrobní kapacity (typy prostojů, délka, ...).

Operátoři tak mohou být ve vyšší míře informováni o dosahovaných reálných výkonech ve srovnání s plánem.

4. Digitální eliminace chyb ve výrobě

Kvalita je dnes jedním ze základních požadavků na výrobu, ať už jde o kvalitu vstupních komponent, montáže, či konečného produktu.

Z pohledu nákladů je důležité dodržet kvalitu výrobku napoprvé tak, aby nebylo nutné dodatečně provádět na výrobku opravy. Zamezí to vzniku zmetků (Scrap), které výrazně zvyšují náklady na materiál ale i snižují efektivitu výroby.

Kontrola kvality - EMANSV průzkumu, který společnost ANASOFT realizovala loni, až 15% dotázaných uvedlo, že sleduje kvalitu výrobků vizuální kontrolou náhodně vybraného kusu a výsledek zaznamenávají do papírových formulářů. Pouze 10% dotázaných používá systém prediktivního vyhodnocování, který umožňuje předcházet nekvalitě ve výrobě. Přesto, však můžeme ve výrobních podnicích pozorovat rostoucí trend digitalizace i v oblasti kvality.

Řešení EMANS poskytuje nástroj, který jednotlivé kroky výrobního procesu kontroluje automaticky. Eliminaci vadných výrobků na základě průběžné kontroly zajišťují aplikovány kontrolní mechanismy. Systém kontroluje, zda pracovník realizuje objednávky podle plánu, sleduje prováděné operace, případně i pořadí jejich provádění. Snímače sledují různé detaily, například nejen zda byly přišroubovány všechny šrouby, ale i to, jak silně byly dotaženy. Pokud daný krok není perfektně udělaný, nedovolí systém pracovníkovi pokračovat. Výsledek? Stoprocentní kvalita výrobků.

5. Digitální rodný list výrobku

Sledování parametrů při výrobě produktu a jejich zapisování do rodného listu produktu se používá zejména v automobilovém průmyslu. I pro tuto oblast má EMANS nástroj, který odbourává potřebu použití papírových formulářů.

Digitální rodný list výrobku - EMANSBěhem výroby EMANS sbírá všechna důležitá data související s produktem a právě probíhajícími operacemi. Jsou to velmi hodnotné výrobní důkazy, data, která obsahují odměřené parametry z výrobní vrstvy, použité materiály a komponenty, senzorické obrazy, fotky a mnohé jiné data. Jedinečná architektura řešení EMANS umožňuje neomezený sběr dat během výroby, díky čemuž dokážete evidovat, identifikovat a archivovat všechny aktivity ve výrobě.

Kromě sledování parametrů a použitých materiálů je také možné sledovat a ukládat údaje o postupu výroby (kdo, kdy, jakou operaci provedl), výsledky testování včetně ukládání výsledků měření, vzniklé neshody a způsob jejich řešení, veškerou výrobní dokumentaci, podmínky výroby (tlak, teplota , šroubovací momenty) a mnohé další parametry. Po dokončení výroby lze pak zjistit, kde byl daný výrobek či polotovar použitý nebo prodán a jaké byly jeho výrobní parametry (podle šarže nebo výrobního čísla).

6. Řízení a alokace výrobních zdrojů digitálně

Řízený sklad snižuje chybovost způsobenou lidským faktorem a výrazně redukuje papírové formuláře. Například již při procesu vychystávání dokáže EMANS práci operátora výrazně zjednodušit. Technologie Pick by Light operátora navádí pomocí světelných signálů určujících správnou pozici se správným komponentem.

Řízení a alokace výrobních zdrojů digitálně - EMANSOperátor nemusí skenovat čárové kódy a má obě ruce volné pro manipulaci se zbožím.

EMANS také sleduje, zda je skladem dostatečná zásoba zboží pro požadované výdaje. V případě, že tato zásoba klesne pod nastavenou úroveň, EMANS automaticky naplánuje přesun zboží na doplnění příslušné skladové pozice a roli zadá konkrétnímu operátorovi skladu.

Vzhledem k tomu, že skladové operace jsou realizovány většinou prostřednictvím mobilních terminálů, je možné výkonnost jednotlivých pracovníků skladu měřit a vyhodnocovat. Řídícím pracovníkům tedy poskytuje dostatek kvalitních informací potřebných pro vyhodnocování, plánování a zlepšování skladových procesů.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Exponenciální technologie a výrobní podniky | Videopřednáška

Jaké změny přináší digitalizace do průmyslu? Které nové technologie budou nejvíc ovlivňovat výrobní a zásobovací procesy? Na co se třeba připravit ve výrobních podnicích s demokratizací exponenciálních technologií?

Nová infrastruktura inteligentního průmyslu: Smart Industry a ERP

V rámci podnikových strategií se zmiňuje potřeba adopce a adaptace nových technologií, což vede k nutnosti restrukturalizace etablované hierarchie informačních systémů. V éře kyber-průmyslu a autonomizačních tendencí podniků se proto přehodnocuje také postavení ERP systémů, které se musejí integrovat do nové infrastruktury inteligentního průmyslu.

Umělá inteligence začíná překopávat fungování firem

Umělá inteligence podle průzkumu mezi manažéry firem nejvíc změní průmysl, dopravu a logistiku. Jaké jsou reálné přínosy prvků umělé inteligence pro byznys?