Jaký dopad má prudký růst produkce na náklady výrobní společnosti

16.06.2016

Peter Bílik, EMANS Solution Designer, ANASOFT

Rostoucí fluktuace zaměstnanců

Automobilový průmysl zaznamenal v roce 2015 růst. Prudký růst produkce však může mít i nežádoucí vliv na podnikatelské prostředí. Dodavatelské firmy stále více upozorňují na rostoucí fluktuaci zaměstnanců. Vzniklá situace má nejen významný dopad na náklady firem, ale nedostatek kvalifikovaných sil komplikuje zejména jejich pružnost reakce na zvýšenou poptávku automobilek.

Industry 4.0 může vyřešit nedostatek pracovních sil

Industry 4.0 může vyřešit nedostatek pracovních sil - EMANS

Obavy z toho, že čtvrtá průmyslová revoluce vezme lidem práci, se tak zdají neopodstatněné. Právě Industry 4.0 resp. nástup užšího propojení strojů a zařízení, může pomoci výrobním podnikům s nedostatkem kvalifikované pracovní síly. Pokud například potřebují výrobní podniky operativně měnit montážní postup, mohou využít softwarové nástroje pro řízení a monitorování výroby. Ty jim umožní vizualizovat pracovní postupy přímo na terminálech umístěných u montážních pracovištích. Současně je díky těmto nástrojům lze pro jednotlivé montážní pracoviště generovat a elektronicky distribuovat pracovní příkazy. Bez potřeby zásahu člověka je na základě výrobního plánu a předepsaných technologických postupů jasně definovaná časová postupnost realizace výroby jednotlivých objednávek.

Automatická online distribuce výrobních příkazů a navigace operátorů pomocí obrazovek během celého průběhu výroby, umožní výrobnímu podniku realizovat výrobu i bez potřebného zdlouhavého zaškolování nových pracovníků. Operátor na lince neřeší otázku, jakým způsobem je třeba montovat různé typy výrobků, místo toho se mu přímo na pracovišti zobrazují všechny informace, které potřebuje k práci.

Zaostřeno na ergonomii a efektivitu operátora

Zaostřeno na ergonomii a efektivitu operátora - EMANS

Kromě samotného množství informací, které softwarový systém zpřístupní pro operátora, je mnohem důležitější forma prezentace samotných informací. Při vývoji softwaru je důležité, aby výrobce vytvořil uživatelské prostředí s ohledem na ergonomii a efektivnost využívání operátorem. Není totiž přijatelné, aby zjišťování informací, nebo zaznamenávání odpisu vykonané práce, operátorovi zabíralo více času, než samotný pracovní výkon.

Z naší praxe víme, že každá stránka a dokument, který se má u našich zákazníků ve výrobě zobrazit, musí být přizpůsobena požadavkům konkrétního typu výroby a specifickým potřebám zákazníka. Pokud je možné pomocí signálů, získaných z výrobních zařízení, identifikovat dostatečné údaje o práci operátora, je naší snahou co nejvíce eliminovat potřebu zadávání dalších údajů přímo operátorem.

Správná forma vizualizace informací může významně urychlit proces zapracování nových zaměstnanců, což v dnešní době vysoké fluktuace pracovních sil jistě ocení nejedna výrobní firma.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Chcete vědět víc?