Informatizace v průmyslu - blýská se na lepší časy?

12.11.2015

Informatizace v průmyslu - EMANSVe dnech 3. a 4. listopadu 2015 se konala konference VÝROBNÍ MANAGEMENT 2015. ANASOFT byl již popáté významným partnerem akce. Organizátorem byla společnost IPA, která patří k vedoucím společnostem střední Evropy v oblasti poradenství, vzdělávání a výzkumu pro průmysl. Svou pozornost zaměřuje na oblast zvyšování výkonnosti a podnikové kultury.

V rámci prezentačního stánku společnost ANASOFT zrealizovala průzkum o připravenosti firem na 4. průmyslovou revoluci. Výsledky průzkumu ukázaly prostor pro integraci procesů a sdílení zdrojů mezi výrobou, logistikou, kontrolou kvality a údržbou.

Industry 4.0 ready

Industry 4.0 readyVytvořením prostředí na propojení virtuálního a fyzického světa, propojením interaktivních zařízení (dotykový panel, optický senzor, kamera ...), výrobních zařízení a informačních systémů, je možné vytvářet podmínky pro naplnění vize SMART FACTORY, která je součástí iniciativy Industry 4.0.

Podle výsledků průzkumu pouze 11% podniků používá systém pro řízení výrobních operací (MES / MOM) a 33% dotázaných potvrdilo využívání systému pro řízení kvality (QMS). Údržbu řídí prostřednictvím softwaru téměř 21% dotázaných firem.

Další oblastí, které se průzkum dotkl, bylo sledování aktuálního stavu a využití výrobních zařízení. Takové vyhodnocování může odhalit slabá místa v procesu výroby a dokonce předpovídat budoucí problémy, umožní lépe plánovat a zavádět do výroby změny, které povedou k vyšším výkonům, při snižujících se nákladech. Až 44% firem potvrdilo, že sleduje aktuální stav výroby elektronicky, hlášením prostřednictvím IT systému, přičemž automatický sběr dat z výrobních zařízení do databáze využívá téměř 28%.

Přehled o tom, jaký je aktuální pohyb zásob a materiálu ve výrobě, sledují dotázané společnosti různě. Vedle sledování materiálu pouze při výdeji ze skladu a pak až při finální kontrole výrobku (33%) až po sledování napříč celou výrobou, při každé výrobní operaci (61%).

Dozrává čas pro lepší řízení kvality

Dozrieva čas pre lepšie riadenie kvalityPouze 15% dotázaných uvedlo, že sleduje kvalitu výrobků vizuální kontrolou náhodně vybraného kusu. Až 56% podniků to však zajišťuje průběžnou kontrolou během výrobního procesu pro zachycení neshodného výrobku co nejdříve.

Z pohledu vyhodnocení kvality, 61% sleduje a vyhodnocuje poměr počtu zmetků k celkovému množství výrobků, přičemž až 78% při zjištění zmetku zaznamenává i druh poškození a získané údaje používá při analýze příčin vzniku zmetků. Avšak pouze necelých 10% dotázaných používá systém prediktivního vyhodnocování, který umožňuje předcházet nekvalitě ve výrobě.

Inspirace - Kontakty – Trendy

Koncepce letošního Výrobního managementu se dotkla strategického nasměrování výrobních společností, optimalizace procesů vývoje, technické přípravy výroby, zavádění nových projektů, motivace a zapojení lidí, řešení problémů na dílně.

Společnost ANASOFT na konferenci představila již třetí generaci svého MES / MOM systému EMANS, tentokrát jako praktickou ukázku v simulovaném výrobním podniku, kde si účastníci konference mohli vyzkoušet vychystávání součástek ze supermarketu, různé montážní pracoviště, synchronizaci výrobních linek, finální montáž, výstupní kontrolu.

Komplexní přehled o stavu výroby bylo zároveň možné sledovat na jedné z obrazovek systému se vzdáleným přístupem, takže manažer výrobního podniku může pohodlně sledovat plnění jednotlivých objednávek odkudkoliv, kde je internetové připojení. Zároveň bylo na stánku ANASOFTu možné spatřit naživo unikátní způsob bezdotykového odhlašování výroby gestem, pomocí kamery Microsoft Kinect.

Výrobní management 2015 Výrobní management 2015 Výrobní management 2015 Výrobní management 2015

Výrobní management 2015 Výrobní management 2015 Výrobní management 2015 Výrobní management 2015

Pokud máte zájem dozvědět se více o přínosech řešení EMANS pro váš podnik, kontaktujte nás. Simulaci výroby prostřednictvím EMANS vám rádi představíme přímo ve vašem podniku.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Chcete vědět víc?