Industry 4.0 hlavním tématem Světového ekonomického fóra v Davosu

25.01.2016

Více než 2500 účastníků z celého světa - včetně světové elity se sešlo ve dnech 20. - 23. ledna 2016 na 46. výročním zasedání Světového ekonomického fóra v Davosu. Tématem číslo jedna na tomto kongresu byla automatizace výroby a nástup nové průmyslové revoluce.

Vysoká úroveň automatizace - EMANSVysoká úroveň automatizace je v současnosti celosvětový trend. Výrobní podniky by měly na vlnu čtvrté průmyslové revoluce naskočit co nejdříve, jelikož mnohým z nich automatizace zruší konkurenční výhodu výroby s levnou pracovní silou.

Virtuální podniky samozřejmě nevzniknou ze dne na den, a proto je dost času připravit se na postupnou změnu.

Už dnes ve fabrikách zastávají některá místa roboty a přesto je ve výrobě nedostatek kvalifikovaných pracovních sil.

Zavedení nových technologií přinese nové pracovní příležitosti mladým generacím, které jsou tak říkajíc "odchované" na informačních technologiích.

I u našich zákazníků, jsme zachytili signály o potřebě využívání výhod digitálního podniku. Toto téma je velmi živá. Už jen proto, že podniky hledají další možnosti zvyšování jejich efektivity, kvality, či bezpečnosti. A od jisté hranice je technologicky téměř nemožné obsáhnout shromažďování a zpracování informací pouze prostřednictvím papíru, či různých vlastních řešení v MS Excel.

Data Collection - EMANSPrávě proto se naši zákazníci rozhodli pro zavedení softwarového řešení EMANS plnohodnotné  MES (Manufacturing Execution System) / MOM (Manufacturing Operations Management) řešení.

EMANS z naší dílny již od roku 2008 pomáhá podnikům zvyšovat efektivitu a kvalitu propojením a řízením široké škály procesů a zařízení.

Jeho 4. generace v současnosti umožňuje vzájemnou spolupráci strojů, vyráběných produktů, informačních systémů (SAP nebo jiných ERP)
a ostatních součástí výrobního podniku, což je nezbytnou podmínkou na cestě ke SMART FACTORY.

Z vlastních zkušeností při nasazování tohoto IKT systému ve výrobních podnicích můžeme potvrdit, že všechny technologie, které jsou nezbytné při provádění v rámci strategie Industry 4.0, jsou již aktuálně dostupné. Svým zákazníkům doporučujeme začít i s jednoduchou digitalizací sledování výroby, jejímž hlavním přínosem je přesnější a rychlejší získávání informací o výrobě.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Chcete vědět víc?