3 věci, které chce zlepšit každý výrobní manažer

29.06.2015

Peter Bílik, EMANS Solution Designer, ANASOFT

Softwarová podpora řízení výrobních procesů může pomoci kvalitě, produktivitě i efektivnosti, ale ne v každém podniku

Každý manažer ve fabrice ví, že nacházet odlišnost a konkurenční výhodu ve výrobním průmyslu je stále obtížnější. Suroviny a stroje vědí všichni nakoupit za zhruba stejné ceny a ve stejné kvalitě. Nabrat a zaškolit lidí není snadné, ale ani v tomto směru se velké odlišnosti očekávat nedají. A tak hlavním zdrojem konkurenční výhody v průmyslu zůstávají procesy. Již od dob Henryho Forda platí, že vyhrává ten, kdo má práci nejlépe zorganizovanou.

Nicméně jedna věc je mít dobře promyšlené a popsané procesy na papíře a jiné je zajistit, aby se systematicky, důsledně a dlouhodobě dodržovaly. Mnoho podniků již podlehlo kouzlu KAIZENu či jiné metodiky, která slibuje postupné zlepšování procesů, pracovních postupů, kvality a efektivnosti výroby. Fungovat však například podle KAIZENu je dlouhodobě náročné a mnoho podniků po čase od zásad zlepšování upouští, nebo v nich minimálně polevuje.

Řešením pro udržitelnost inovací je softwarová podpora řízení výrobních procesů. Když v průmyslu přijde řeč na automatizaci, většinou se vypráví o automatizaci výrobních linek, nebo o CNC strojích, které jsou řízeny počítačem. Málokdy se o ní hovoří v souvislosti se softwarem - přitom nasazením softwarového systému MES (Manufacturing Execution System) / MOM (Manufacturing Operations Management), který propojuje několik prvků ve výrobě, lze dosáhnout výrazné přínosy v oblasti kvality, produktivity a efektivnosti.

Kvalita

Řízení výroby - EMANSFirma, která vyrábí takzvané front-end moduly pro automobily (čili všechno co je mezi motorem a nárazníkem), má mimořádně variabilní výrobu - na základě desítek různých kritérií vznikají tisíce variací výrobků. Zapamatovat si všechny možnosti, které při montáži přicházejí v úvahu, je prakticky nemožné. Proto pracovníci ve fabrice potřebují jednoduchou vizualizaci, která jim v každém momentě ukazuje, co přesně mají dělat.

Systém MOM ví, jaký modul se právě montuje a podle toho dává pracovníkům přes displej přesné instrukce o pracovním postupu. Zároveň plní kontrolní funkci - snímače sledují různé detaily, například nejen zda byly přišroubovány všechny šrouby, ale také jako silně byly dotaženy. Pokud daný krok není perfektně udělaný, nedovolí systém pracovníkovi pokračovat.

Výsledek? Stoprocentní kvalita výrobků.

Produktivita

Sledování produktivity ve výrobě - EMANSVe společnosti, která vyrábí tepelná čerpadla, potřebovali manažeři lépe měřit a vyhodnocovat produktivitu jednotlivých pracovníků. Zvyšování produktivity si však nevysvětlily instalací kamerového systému, který plní pouze funkci dozoru.

Místo toho zvolili řešení, přes které pracovník zaznamenává začátek a ukončení jednotlivých úkonů, jako je například montáž chladiče. Manažeři podle toho vědí lépe stanovovat normy, ale také vyhodnocovat produktivitu jednotlivých pracovníků a podle toho nastavovat například odměňování.

Hlavním přínosem pro podnik je zvýšení produktivity o 15 procent, ale za zmínku stojí i další benefity. Například mají okamžitě k dispozici informaci, kolik aktuálne trvá výroba jednotlivých modelů výrobků. Manažeři díky tomu vědí lépe plánovat výrobu. Pokud dostanou objednávku na model, který je časově náročný, mohou například zjistit, že jim zahltí kapacitu linky tak, že nebudou stíhat produkovat a naplnit všechny objednávky. Kromě toho není problém identifikovat rodné listy jednotlivých výrobků, což má pozitivní dopad na kvalitu.

Efektivnost

Sledování efektivity práce - EMANSFirma vyrábějící světla pro automobily, potřebovala zajistit, aby nedocházelo k znehodnocování uskladněných materiálů, které čekají na další zpracování. Plastové výlisky musí ve skladu zrát minimálně 48 hodin, ale ne déle než 2 týdny, protože se znehodnotí.

V minulosti musel pracovník pravidelně ve skladu kontrolovat, zda se tam nenacházejí výlisky, které je třeba dále zpracovat. Teď vidí záznamy o zásobách materiálu v počítači - přesně ví, který kdy expiruje a kde ve skladu se nachází, takže nedochází k jeho znehodnocování. Navíc, netřeba dělat inventury, neboť má v každé chvíli přesný obraz o zásobách.

Logistiku materiálu zefektivňuje IT technologiemi i jistý subdodavatel automobilek. Při zajištění vstupní kontroly dílů od dodavatelů přitom využívá odsouhlasování pracovních úkonů gesty (snímají jejich zařízení Kinect), neboť provoz vzhledem k citlivou manipulaci s výrobky neumožňovala instalaci přídavných dotykových zařízení.

Pro koho MOM není

Zběr ůdajů z výroby - EMANSSoftware pro podporu a optimalizaci výroby, který umožňuje sbírat a sdílet informace z různých koutů výrobního podniku, nejenže umožňuje manažerům vyhodnocovat co se ve fabrice děje, ale také lehce měnit procesy. Pokud podnik využívá na výrobní lince displeje s názornou vizualizací pracovních postupů, může na základě požadavku zákazníka provést některé změny ve výrobě během několika hodin.

Ak zavedení změny spočívá pouze v úpravě posloupnosti kroků, nebo v použití jiného materiálu, postačí požadované změny nastavit v systému. Pracovníci ve výrobě tak dostávají okamžitě, bez potřeby jakýchkoliv zaškolení, informace v souladu s novým pracovním postupem. Důležité je, aby MES / MOM systém umožňoval dělat takové změny i běžným uživatelům, čili bez nutnosti cokoliv programovat.

Samozřejmě, obdobná softwarová podpora nemusí být užitečná například pro rafinerii, která ve výrobním programu nedělá během roku téměř žádné změny a nevyrábí ani různorodé produkty. No pro fabriku s viaczmenovou provozem, vysokou variabilitou výroby a častými změnami v portfoliu, čili s takzvanou diskrétní výrobou, se ukazuje být softwarový systém pro podporu a kontrolu výrobních procesů nezbytnost. Obzvláště pokud na ni odběratelé kladou přísné nároky na kvalitu, což je dnes více pravidlem než výjimkou.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Chcete vědět víc?