Ako si kontrolovať svoje účty za vodu a teplo

30.05.2015

Ako si kontrolovat svoje ucty za teplo a vodu cez portal poschodoch.skTéma vyúčtovania bytu začína rezonovať vo všetkých domácnostiach. Ak hľadáte pomoc, čo tak začať týmto článkom? A vôbec, vedeli ste, že celkový prehľad o svojom byte a dome nájdete na jednom portáli? Prečítajte si článok uverejnený na portáli www.rodinka.sk, ktorý sa venuje komplexnej starostlivosti o rodinu a bývanie.

"Aj vy ste toľko platili za teplú vodu? A to spotrebované množstvo tepla? Veď to akoby sme vykurovali štyri poschodia domu. Neuveriteľné..."

Rozhorčuje sa sused a upodozrieva svoju manželku, že určite pootvára okná a radiátory nezatvorí. A teplo uniká von, a on to potom musí platiť a dostáva ho do stavu šialenstva. Niekedy má chuť nainštalovať doma kamery, aby bolo jasné, kto je za tie vysoké účty zodpovedný...

Priznám sa, že suseda, teda skôr susedky, mi prišlo ľúto. Zavolala som ho na kávu, že mu vysvetlím, ako si môže svoje "úniky peňazí" sledovať. 

Žiadne kamery. Žiadny stopovací pes... Existuje na to jednoduchý web, kde je všetko zavesené: www.poschodoch.sk. Že by ho nazvali podľa hitu Riša Mullera?

Pozerám si tam nielen vlastné spotreby tepla, vody a iných nákladov, ktoré platím nášmu Bytovému družstvu (teda správcovi), ale vidím aj porovnanie voči priemernej spotrebe celého domu. A to býva celkom napínavé. Veď kto z nás nie je súťaživý:) 

Registracny kod poschodoch.skAko sa dostanem k údajom o svojom byte

Aby som sa prihlásila na www.poschodoch.sk do môjho bytu, teda môjho "účtu", potrebovala som registračný kód. Ten nám prišiel vo vyúčtovaní, alebo nejakom predpise platieb.

Sused svoje vyúčtovanie nevedel nájsť, tak sme požiadali naše družstvo, aby mu ho poslali ešte raz. Niekde vám ho dajú aj telefonicky, náš správca trval na doporučenej pošte. Lebo veď - hrozne osobné údaje a veľmi tajné veci, taká teplá voda:)

Čo sa o mojom byte dozviem

Po prihlásení si môžete prezerať svoje vyúčtovania, aj ich históriu za roky dozadu. Alebo sa pozrieť na aktuálny mesiac. Moje platby, predpisy, spotreby. 

Grafy milujem. Tak napríklad pozrite tú vodu. V júli a septembri boli u nás na  "pobyte" svokrovci. A v decembri sme mali všetci chrípku a boli sme celý mesiac všetci doma. No veď jasné.

Graf mesačných odpočtov poschodoch.sk

A čo sa dozviem o susedoch? 

V dome mojej mamy majú denné hlásenia spotreby. Zabezpečujú to nejaké elektronické zariadenia prostredníctvom internetu. 

Denne! To už si naozaj môže overiť, čo spravilo hodinové vetranie po spálenej kačke v sobotu večer s nákladmi na kúrenie. 

Sledujte. Toto je jej spotreba za teplo oproti ostatnému domu. Vidno, že pochádza z Oravy, že?  

Denné odpočty tepla poschodoch.sk

Už na to nepotrebujete zošit

Môj muž vždy behal so zošitom a zapisoval si pravidelne čisielka z vodomerov. Od kedy má www.poschodoch.sk už to nerobí, je tam všetko.

Napríklad vykonané odpočty na všetkých meračoch. V každom riadku je vidieť odpočítaný stav, dátum odpočtu, príležitosť, pri ktorej bol vykonaný, resp. prípadné problémy pri odčítaní.

Porovnávať sa dajú vystavené predpisy, vyúčtovania a naše platby.  

Ak sa nestretnete na chodbe, ...

Skvelá vec je diskusnú fórum nášho domu. Minulý mesiac sme tam riešili znova ten problém vchodových dverí. Najprv som si myslela, že sa to stane len mne, ale keď o tom písali už traja ďalší, je jasné, že to nie je náhoda. Ten mechanizmus na samozatváranie vchodovej brány bolo treba dať opravit.  Cez forum sme to dali na vedomie aj správcovi a ...

A včera boli tie dvere už v poriadku... Celý článok si môžete pozrieť na portáli www.rodinka.sk  

Fotografie: portál www.rodinka.sk a www.poschodoch.sk

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Aplikácia od ANASOFTu pre odpočet meračov sa osvedčila

Nový DOMUS sa inšpiroval Office 2016

Ako mať prehľad o výdavkoch na bývanie

Susedka, ako je to s tým našim domom?