Jak mít přehled o výdajích na bydlení

27.05.2015

Přehled o výdajíchDuben a květen jsou tradičními měsíci, se kterými souvisí vyúčtování bytových a nebytových prostor za uplynulý rok. I proto připravil specializovaný portál www.banky.sk článek o tom, jak je možné tyto výdaje dostat jednoduchým způsobem pod kontrolu a spravovat je pomocí portálu z dílny ANASOFTu - www.poschodech.cz.

Pokud máte účty v bance, je běžné, že chcete mít přehled o svých financích přes internetbanking či mobil banking na denní báze. Naproti tomu o výdajích na bydlení se dozvíte možná jednou ročně ve vyúčtování, které Vám zašle správce domu či energetická společnost. V tu chvíli Vás může překvapit vysoká spotřeba energií, případně velké nedoplatky. Nepříjemným překvapením se dá vyhnout, když si Vaši spotřebu energií a vody budete průběžně sledovat.

O elektřině a plynu se dozvíte na webu Vaší elektrárny či plynárny, ale o vodě či teple se tam nedočtete. Přitom mít přehled o tom, kolik vody a tepla vám odteče do kanálu či ven oknem můžete mít i online na denní bázi.  Stačí požádat Vašeho správce bytového domu, aby se napojil na webový portál poschodech.cz. Ušetříte si tím pracné opisování čísel z měřiče a zjistíte, jak Váš správce hospodaří s Vašimi penězi.

Jak to funguje

Na zapojení se do projektu poschodech.cz stačí, když dá Váš správce bytového domu možnost webu odebírat informace z domovního systému Domus (má ho většina správců) a nainstaluje v bytech speciální elektronické měřiče vody a poměrové rozdělovače topných nákladů. Ty zvládnou na dálku odečítat údaje a zasílat je přes internet v denních intervalech.

Vy jako majitel bytu budete mít přehled o tom, kolik vody a tepla spotřebujete Vy a celý dům během měsíce. Jestli máte rádi grafy, i ty na webu najdete. Ukážou Vám například přehled Vaší denní spotřeby vody a tepla, získáte porovnávání a souhrnné přehledy.

Graf denních odečtů poschodech.cz

Denní odečty tepla poschodech.cz

Navíc přes web můžete komunikovat s Vaším správcem, ale i se sousedy. Online tam najdete nástěnku, kde Vám správce může nechat odkaz a jsou tam i diskusní fóra, na nichž můžete potkat sousedy, které na chodbách nebo schůzích nepotkáte.

Pokud se bojíte o Vaše údaje, nemusíte mít obavy. Informace o Vaší spotřebě nebudou moci vidět sousedé, protože na portál se budete přihlašovat přes Vaše přihlašovací jméno a heslo.

Bydlete s přehledem

Kromě spotřeby vody a tepla, můžete navíc získat přehled o hospodaření správce domu. Na webu jsou i informace o pohybech na účtu správce domu, ale i o tom, na co se použije fond oprav.  Jestli jste nestihli schůzi, nemusíte už informace zjišťovat od sousedů, ale můžete si zápisy z domovních schůzí prohlédnout v archivu na webu. Najdete tam také detaily o revizích výtahů nebo hromosvodů a o odečtech na měřičích.

Samozřejmě ne každý správce domu má rád nahlížení do jeho hospodaření. Pro ty, kteří odvádí svou práci poctivě, by tato webová služba měla být přidanou službou v podobě transparentnosti, kterou může poskytovat Vám, jako majitelem bytu. Nebojte se proto žádat údaje, které Vám pomohou bydlet s přehledem.

Fotografie: www.banky.sk a www.poschodech.cz
 

Mohlo by vás také zajímat:

Aplikace od ANASOFTu pro odečet meřičů se osvědčila

Nový DOMUS se inspiroval Office 2016

Jak si kontrolovat svoje účty za vodu a teplo