Čert nikdy nespí. Ani na sociálnych sieťach.

25.09.2019

Čert nikdy nespí. Ani na sociálnych sieťach.

Like, share, follow. Sociálne siete sú v dnešnej dobe súčasťou života väčšiny obyvateľstva. Práve široké využitie masami ľudí však dáva príležitosť špekulantom, ktorí chcú nepripravenosť mnohých užívateľov zneužiť využitím bezpečnostných nedostatkov. Dajte si pozor, aby ste neprišli o peniaze, súkromie, či dokonca česť.  

Sieť využíva každá veková aj vzdelanostná skupina. Umožňuje preto sledovať rozdiely medzi prístupmi k bezpečnosti. Stredná veková skupina a vzdelanejší užívatelia na bezpečnosť informácií, ktoré so svetom zdieľajú, myslia viac. Aj tu sa však nájdu výnimky, ktoré okno do svojho súkromia podceňujú. 

Typickým príkladom sú fotografie a statusy o dovolenkách. Jedným z najčastejších trikov vykrádačov bytov je práve sledovanie statusov o dovolenkách. Naivný užívateľ často prezradí, kde a na ako dlho sa chystá. Priamo zo siete sa šikovní záujemcovia dozvedia aj to, či ostane ich dom alebo byt prázdny, ako aj to, kde sa nachádza. Stačí pár fotiek a nepremyslených informácií v textových statusoch.   

Zraniteľnejšie deti 

Ešte menej ostražité sú potom deti a naopak staršia generácia. U starších ľudí ide hlavne o nepripravenosť a nepochopenie virtuálneho sveta. Sú naivnejší a dôverivejší. Nie je od nich ťažké získať osobné údaje, ktoré často zverejňujú aj bez vyžiadania. 

Mladšia generácia je síce často tou v počítačových znalostiach najvzdelanejšou, chýba jej však zdravá podozrievavosť. Okolie ich núti zverejňovať veľkú časť súkromia. Vďaka tomu sú často náchylní k ovplyvneniu manipulatívnymi podvodníkmi a pre hanblivosť vo svete dospelých aj vydierateľní.  

V zraniteľných skupinách sa žiaľ často stáva, že podvodník od danej osoby vyláka citlivé informácie. Vyhráža sa ich zverejnením, ak poškodený nezaplatí výkupné. Či už penzista alebo deti veľmi lpnú na tom, čo si o nich okolie myslí. Pri vydieraní preto často podľahnú a požiadavky vydierača splnia.    

Deťom ani seniorom však sociálne siete nezakazujte. Psychológia funguje tak, že by vám chceli z trucu dokázať, že z hrozieb robíte zbytočnú vedu. Správali by sa ešte menej opatrne, ako keby o hrozbách nič nevedeli. Rozumnejšie je používanie detskej poistky, vďaka ktorej viete úkony na počítači sledovať. Pre bezpečnosť je dobré používať tiež softvér brániaci stalkingu a hackerským podvodným pokusom.

Už pri registrácii 

Pri používaní sociálnych sietí však netreba podceňovať bezpečnosť ani ochranu údajov už pri samotnom vytváraní profilu. Užívateľ má používať aktualizovaný softvér a operačný systém, používať kvalitný antivírusový program a overovať dôveryhodnosť všetkého, čo sa od neho pri registrácii vyžaduje. 

K základom patrí aj vytvorenie dostatočne dlhého a unikátneho hesla, ktoré nepoužívate u iných bežných registráciách bez nutnosti diskrétnosti. Využívajte špeciálne znaky, čísla, veľké a malé písmená. Heslo si pravidelne obmieňajte. Ak je k dispozícií možnosť overovať identitu cez dvojfaktorovú autentifikáciu - cez sms na mobil, alebo mailom, či odtlačkom prsta, aplikáciou v smartfóne a pod., využite ju.  

Zdravý  rozum 

Profily na sociálnych sieťach si prepnite na súkromné. Príspevky ako citlivé fotky a iné súkromné informácie potom uvidí len vaša rodina, priatelia a známi. V profile, a to aj pre prevádzkovateľa siete, uvádzajte čo najmenej osobných údajov.  

Zo sociálnych sietí nemusíte mať strach. Uvedomujte si však, že niektoré informácie, či fotografie obsahujú intímne oznámenia. Rodinný album alebo polonahú fotku by ste okoloidúcim na ulici tiež neukazovali.