Bezpečnosť e-shopov a e-commerce | Incident podcast

14.01.2022

Podcast !incident sa venuje kybernetickej bezpečnosti a odvrátenej strane technológií okolo nás.

Vypočujte si zaujímavý rozhovor venovaný bezpečnosti e-shopov a e-commerce. Ako tieto dve veci spolu súvisia a aké bezpečnostné riziká prinášajú. O tom, čo všetko znamená prechod obchodu do online sveta, aké výhody a nástrahy tento svet skrýva, sa dozviete od Petra Rotha z ANASOFTu. Z rozhovoru sa dozviete aj:

Čo vlastne znamená prevádzkovanie e-shopu?

Keď sa povie e-shop, predstavíme si online obchod s tovarom, ktorý si vyberieme, následne zaplatíme a zvolíme spôsob doručenia. E-shopy však majú tisícky produktov a veľké logistické systémy. A to všetko prináša aj bezpečnostné riziká.

Ako vidí pojmy e-shop a e-commerce bezpečnostný špecialista

E-commerce pomenováva akékoľvek transakcie, prenosy akýchkoľvek dát, ktoré sa dejú pomocou internetu. E-shop je online obchod, virtuálne miesto, kde firma ponúka produkty alebo služby prostredníctvom internetu. E-commerce sa vzťahuje na všetky aspekty biznisu online. E-shop v jednoduchosti môžeme vnímať ako podmnožinu e-commerce.

Ako sa ANASOFT dostal k téme e-shopu?

ANASOFT je software house, ktorý vyvíja vlastné produkty. Jedným z produktov je EMANS, riešenie na riadenie výroby a skladov. Takzvaný WMS, Warehouse Management System, ktorý koordinuje logistické a skladové činnosti v e-shopoch. A práve títo zákazníci sa postupne začali zaujímať o tému IT bezpečnosti svojich e-shopov.

Aké komponenty sú súčasťou e-commerce?

Väčší prevádzkovatelia používajú riešenia na mieru pre každý komponent e-shopu, ktoré sú navzájom integrované. Hlavnými komponentmi sú webová aplikácia, ekonomická agenda, WMS, interface pre dopravcov, CRM pre vzťahy so zákazníkmi, BI - business inteligencie komponent, marketingové nástroje a platobné brány.

Peter Roth, CIO ANASOFT: „Povedzme si na rovinu, 100 percentná bezpečnosť neexistuje, ale mali by sme sa snažiť, aby bola čo najlepšia.“

V podcaste sa ešte dozviete

  • Čo znamená bezpečnosť pre dané komponenty?
  • Čo ich môže ohroziť a aké je riešenie?
  • Nedostupnosť e-shopu z rôznych dôvodov.
  • Zálohovanie a únik citlivých dát.
  • Ochrana mobilných aplikácií e-shopov.
  • Vulnerability manažment.
  • Bezpečnosť marketingových aktivít.
  • Operational technologies – ochrana  hardwarových zariadení v sklade ako dopravníkové pásy, automatické prepravníky alebo kamery.
  • Segmentácia siete a ochrana na sieťovej úrovni.
  • Ako bude vyzerať blízka budúcnosť e-shopov.

Mohlo by vás zaujímať

Cyber Deception Security Technology | Incident podcast

Cyber Deception Security Technology – sú technológie, spôsoby, postupy, ako oklamať útočníka, ako ho nalákať na vykonanie niečoho, čo dá bezpečnostnému tímu avízo: „pozor, máme tu škodnú“.

S hackermi treba bojovať ich vlastnými zbraňami

Aby ste sa bránili počítačovým zločincom, musíte sa zamyslieť nad tým, ako uvažujú. Pokročilé hrozby vyžadujú pokročilé riešenia. Patria medzi ne technológie podvádzania a vytvárania návnad, tzv. tokenov na zachytenie škodlivých činiteľov, ktoré umožnia rýchlejšiu detekciu útokov.

Digitálny profil organizácie. Na čo pri údajoch firmy dávať pozor?

Digitálna doba prináša množstvo možností, ale aj nástrah. Nielen v prostredí bežného digitálneho života jednotlivých užívateľov, ale aj digitálnej prezentácie podnikateľských subjektov.